top of page

İç Mimar Ne Yapar ?


İÇ MİMARLIK

Mimarlık mesleği oldukça önemli ve estetik yanı da en az tekniği kadar değerli olan bir meslek dalıdır. Bu çerçevede kendi içinde bölümlere ayrılarak eğitim veren fakültelerde iç mimari bölümleri de yer almaktadır. Binaların tasarım aslında bir bütündür. Bir bina tasarlanırken yapılan çalışmaya tam bir ekip çalışması denilebilir. Oldukça farklı ve karmaşık bilgi disiplinleri bir binayı oluşturmak için bir araya gelir ve büyük bir uyum içinde binanın tasarımı yapılır. Uygulama alanında ise artan iş hacmi nedeni ile, daha da büyük bir karmaşa olmasına karşın özellikle modern inşaat sektöründe işler birbirine değmeden yürür. İç Mimar Ne Yapar? mevzusunda bu noktada, ekibin bir parçası olarak, binaların iç dizaynında yer alır diyebiliriz.

İç Mimarlar

Binaların dışı ve kurulumu kadar içi yapıları ve ergonomik dizaynların ve fonksiyonlarını yerine getirebilecek ve aynı zamanda maksimum verimi sağlayabilecek dizaynlar da oldukça önemlidir. Amaca ve duruma uygun bir stilin belirlenmesinden uygulanmasına kadar bu oluşumun idare edilmesi ve tasarlanması İç Mimar Ne Yapar? sorusunun en genel tanımıdır. İç mimarlar dört yıllık üniversiteleri aynı adlı bölümlerinden mezun olmuş kişilerdir. Genel mimari bilgilerinin yanı sıra bir yapının tüm iç dizaynına ait yaşanılabilirlik bilgilerine sahip olarak yetişirler. Bir inşaat mühendisinin uygulayıcı, mimarın tasarımcı olduğu bina da diğer ayrıntılar düşünüldüğünde estetik yönleri de ele alacak ve bu konuda eğitimli kişilere ihtiyaç olacağı muhakkaktır. Bu boşluğu doldurmak üzere açılan iç mimarlık bölümünün verdiği mezunlar yaptıkları projeler ve uygulamayla vücut bulmuş bir binanın iç makyajını yapan kişiler olarak tanımlanabilir. Estetik kaygılar ön planda olsa da bunun yine teknik bir disiplinin ve netice de verimli bir dizayn hedefi ile gerçekleştirileceği gerçeği en az estetik kadar önemlidir. Bu noktada çalışmalarını yapan iç mimarlar bir mekanın tümüyle kullanılabilir hale gelmesi ve bir stile sahip olması adına proje ve nihayetinde uygulama üretirler. İç Mimar Ne Yapar? konusu için aslında en kısa cevap, her şeyiyle inşa edilmiş bir mekanı yaşanılabilir ve kullanılabilir hale getirirler şeklindedir. Görsel detaylar ve bunun bir takım kurallar dahilinde gerçekleştirilmesi ve de bunun merkezinde estetik ile verimliliğin birleştirilmesi iç mimarlığın özetidir.

İç Mimarlık

İç mimarlık oldukça estetik yönlü bir meslek olduğundan ve bu noktanın da yüksek oranda değişkenliğe sahip olmasından dolayı dinamik bir meslektir. İç mimarlık mesleğini icra eden kişilerin zamanla yeni teknik ve trendler için veya özel uygulamalar için ilave eğitimler alması da gerekebilir. Bu sayede diğer meslek sahipleri arasında fark oluşturularak iç mimarlık mesleğinin daha etkin ve maddi beklentisinin de daha yüksek icra edilmesi sağlanabilirler. İç mimarlık bölümleri için üniversitelerin mimarlık veya mühendislik fakülteleri içinde bölümler mevcuttur.

Tanıtılan Yazılar
Henüz bu dilde yayınlanmış bir yazı yok
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page